




Μάλιστα απαραίτητο χαρακτηριστικό τη γιορτής είναι το παραδοσιακό «στήσημο» του Καζανιού , με τον άμβυκα (το χάλκινο καζάνι και το στρογγυλό καπάκι επίσης χάλκινο) που θα γεμίσει με την μάζα ,τα στέμφυλα, τον πολτό των σταφυλιών τοποθετημένο πάνω στην «πιροστιά» με ελεγχόμενη φωτιά , και βέβαια τον χάλκινο λουλά όπου με συνεχώς τρεχούμενο νερό θα ψυχθεί για να μετατρέψει , σταγόνα σταγόνα το ατμό που παράγει ο άμβυκας σε οινόπνευμα .






Δεν ξέρω αν έφταιγε η παρέα, η μουσική με το κλαρίνο να σου τρυπάει τα αυτιά ή το πρωτοράκι … αλλά όπως και να έχει το ‘κοσπεντάρ’ (=200 χιλιοστά λίτρου) ήρθε αρκετές φορές γεμάτο στο τραπέζι .. ώσπου για άλλη μια φορά διαπιστώνεις ότι σε αυτού του είδους τις γιορτές χάνεις την αίσθηση του χρόνου και κάπως έτσι ταξιδεύεις σε .. άλλες αρχέτυπες μορφές ζωής…
.....Αντε και του Χρόνου…



Η παραδοσιακή γυάλινη "νταμουτζάνα" όπου συνήθως τοποθετούσαν το τσίπουρο με τις σιδερένιες λάμες υποστήριξης για προστασία από σπάσιμο...
Δείτε επίσης παρόμοια ανάρτηση πιέζοντας εδώ και
Όλα τα περιεχόμενα των αναρτήσεων πιέζοντας εδώ…
Ιωάννινα Δεκέμβριος 2017
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου